Izrael otkazao misiju UN, Palestinci politizuju problem Istočnog Jerusalima

- Palestinci ne poštuju razumevanje. Poseta je trebalo da bude profesionalna, ali oni preduzimaju mere koje pokazuju da politizuju događaj i da ne dopuštaju da se delegacija fokusira na profesionalnu stranu toga - izjavio je neimenovani zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova

Izrael je saopštio danas da otkazuje dolazak delegacije Ujedinjenih nacija, koja je planirala da započne misiju istrage u jerusalimskom starom gradu. Obrazloženje je - palestinsko politizovanje misije.

- Palestinci ne poštuju razumevanje. Poseta je trebalo da bude profesionalna, ali oni preduzimaju mere koje pokazuju da politizuju događaj i da ne dopuštaju da se delegacija fokusira na profesionalnu stranu toga - izjavio je neimenovani zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova za AFP.

On je precizirao da su Palestinci hteli da misija istraži šta Izrael preduzima u Jerusalimu, u čijem istočnom delu oni nameravaju da osnuju svoju prestonicu.

Izraelski zvaničnik je objasnio da je suprotno dogovoru postignutom u aprilu u štabu UNESKO u Parizu, Palestinska uprava insistirala da odvede delegaciju na Brdo hrama, kako bi se sastala sa političkim zvaničnicima, a ne samo inzenjerima, arhitektama i profesionalcima.

(Telegraf.rs)