Registar pedofila još prazan

Marijin zakon predvideo je formiranje registra pedofila i silovatelja, međutim, za sada nema nijednog imena, a odlučeno je da se stari slučajevi ne unose

U registru pedofila i silovatelja, koji je uveden Marijinim zakonom (merama za sprečavanje polnih krivičnih dela prema maloletnicima), i dalje nema još nijednog imena. U većim sudovima navode da za poslednjih mesec dana, otkad je propis na snazi, nije bilo nijedne optužnice po tom zakonu.

Kako je, za "Novosti“ potvrđeno u Ministarstvu pravde, u toku je izrada podzakonskog akta, koji će bliže odrediti kako će se registar voditi i ko će sve i kako imati pristup delikatnim podacima. Poslednji rok za pravilnik je početak jula. Zasad se zna da će bazu voditi Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, koja će sarađivati s MUP-om.

Prva pravosnažno osuđena osoba biće ujedno i prvo ime u registru, koji će sadržati i njegov matični broj, adresu, podatke o zaposlenju, DNK profil, fotografiju i podatke od značaja za njegovo fizičko prepoznavanje, informacije o delu za koje je osuđivan i informacije o kazni.

Međutim, čak i kada bude počeo da se popunjava, u njemu se neće naći imena ranijih počinilaca, već samo "sveže“ osuđeni. To, praktično, znači da neko može iza sebe da ima "bogatu“ karijeru zlostavljača, ali da ga u registru neće biti sve dok ne ponovi krivično delo. Da li to znači da dotad on nekažnjeno može da ima pristup deci?

U Srbiji, inače, policija podnese oko 400 krivičnih prijava za dela protiv polne slobode, od kojih se bar trećina odnosi na maloletnike. Polovina bude osuđena.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)