SAD: Vlada Srbije generalno poštovala verske slobode

Stejt department je u svom godišnjem izveštaju o verskim slobodama ocenio da se trend poštovanja verskih sloboda od strane Vlade Srbije nije bitnije menjao u 2012. godini, kao i da se nastavlja restitucija imovine koju su crkvama zaplenile ranije vlade

Vlada Srbije je generalno poštovala verske slobode u 2012.godini, ocenio je Stejt department u objavljenom godišnjem izveštaju o verskim slobodama u svetu, uz napomenu da ipak još postoje neka ograničenja koja pogađaju članove manjinskih verskih grupa u Srbiji.

Stejt department ocenjuje da se trend poštovanja verskih sloboda od strane vlade nije bitnije menjao u 2012.godini i da se nastavlja restitucija imovine koju su crkvama zaplenile ranije vlade.

Osnovna ograničenja odnose se na ono što Vašington smatra privilegovanim položajem "tradicionalnih" crkava, a naročito Srpske pravoslavne crkve na osnovu Ustava i pratećih zakona, kao i na teškoće netradicionalnih verskih zajednica prilikom registracije.

Pored toga bilo je, kako se navodi, "izveštaja o diskriminaciji na osnovu verske pripadnosti, uverenja ili prakse, a članovi manjinskih verskih grupa su često bili suočeni sa društvenom netolerancijom, a njihovi hramovi vandalizovani".

(Telegraf.rs / Tanjug)