Nagrađen Rus koji je spasao svet od nuklearne katastrofe (VIDEO)

Kompjuteri su pokazivali da se projektili sve više i više približavaju, do nuklearnog udara ostalo je još samo minut, trideset sekundi, deset, pet... Ljudi u centru su se spremil na najgore... A onda – ništa

Za Stanislava Petrova, 74-godišnjeg penzionera iz ruskog grada Frijaznova, možda nikada niste čuli, ali taj vitalni starac, koji dane provodi hraneći golubove u parku u svom gradu, zaslužan je za to što svet kakav danas poznajemo još uvek postoji.

Naime, Stanislav Petrov je čovek koji je sprečio globalni nuklearni rat, ali to se godinama nije znalo.

Danas penzioner, Stanislav Petrov bio je osamdesetih godina prošlog veka pukovnik ruske vojske i zapovednik centra OKO smeštenog u blizini Moskve. Centar je bio glavni za upozorenje na nuklearne projektile koji bi eventualno bili ispaljeni na tadašnji SSSR. Kompjuteri u centru oglasili su alarm 26. septembra 1983. godine. Prema Moskvi je iz SAD-a poletelo pet interkontinentalnih balističkih raketa s nuklearnim bombama na sebi, a vreme udara u cilj merilo se u minutama.

– Nikada nisam ni pomišljao da bih se mogao naći u takvoj situaciji iako smo bili uvereni da nas Amerikanci mogu napasti i da je samo pitanje trenutka kada će se to dogoditi. Hladni rat bio je u to doba ledeno hladan - kaže Petrov, sećajući se tih trenutaka.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernji.hr)