Aflatoksin našli i u brašnu?

Nevladina organizacija "eProjekat" tvrdi da je obavestila Ministarstvo poljoprivrede o pakovanju brašna sa većom količinom aflatoksina. Nadležni tvrde da nisu dobili takav "mejl"

Udruženje "eProjekat" tvrdi da je i u brašnu nađena veća količina aflatoksina od dozvoljene i da je izveštaj poslat ministarstvu. Nakon toga, izveštaj se gubi.

Kako podseća "Danas", nevladina organizacija "eProjekat" tvrdi da je obavestila Ministarstvo poljoprivrede o pakovanju brašna sa većom količinom aflatoksina. To udruženje je i "Danasu" prosledilo mejl koji je, između ostalih, naslovljen i na kabinet Ministra poljoprivrede, a poslat je 16. maja.

U tom obaveštenju se navodi da su u uzorku od nekoliko vrsta kukuruznih proizvoda pronašli brašno sa većom količinom aflatoksina od dozvoljene, kao i da je to utvrdila referentna laboratorija iz Bečeja.

Međutim, u Poljoprivrednoj inspekciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kažu da dosad nije stigao mejl tog udruženja sa podacima da su ispitivanjem otkrili da je jedno pakovanje brašna do koga su došli imalo veću količinu aflatoksina od zakonom propisane.

Međutim, kako piše "Danas", izveštaj udruženja "eProjekat" se dalje ne pominje.

(Telegraf.rs/ Izvor: Danas)