Hrvati: Nije Tuđman jedini agresor u BiH, šta je s Miloševićem?

U Hrvatskoj ne jenjava bes zbog prvostepene presude Haškog tribunala šestorici lidera Herceg-Bosne. "Jutarnji list" piše da je ovaj sud utvrdio da je samo Franjo Tuđman predvodio zločinački poduhvat u Bosni i Hercegovini, a da nijedne takve presude za BiH nema na srpskoj strani

U Hrvatskoj ne jenjava bes zbog prvostepene presude Haškog tribunala šestorici lidera Herceg-Bosne.

"Jutarnji list" piše da je ovaj sud utvrdio da je samo Franjo Tuđman predvodio zločinački poduhvat u Bosni i Hercegovini, a da nijedne takve presude za BiH nema na srpskoj strani. Hrvatski dnevnik se pita "kako je moguće da Hag prozove samo hrvatskog predsednika, a ne Slobodana Miloševića koji je predvodio agresiju i na Hrvatsku i na BiH".

- Haško tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Miloševića, a ne protiv hrvatskog predsednika, međutim - presude nema jer je pre nje umro. Optužili su više Srba u BiH za učestvovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu na čelu sa Miloševićem, Vojskom Jugoslavije i njenim generalima: tu su Karadžić i Mladić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić i drugi. Međutim, niko za to dosad nije osuđen. Teoretski još ima šanse, jer suđenja Mladiću i Karadžiću još nisu gotova. Moguće je, ali malo verovatno - piše u članku ovog lista.

Razlog za pesimizam "Jutarnji" nalazi u dosadašnjim presudama Haškog tribunala.

- Osudio bi Srbe iz BiH za zločinački poduhvat, ali lokalni, čisto bosanski. Sa Hrvatima je drugačije. Stvar je u tome što Karadžić nije bio Boban, niti je Mladić bio kao neki zapovednik HVO-a. Niti je Milošević bio Tuđman - stoji u tekstu.

(Telegraf.rs / Izvor: jutarnji.hr)