Problemi oko izgradnje tržnog centra "Delte" na Autokomandi

Kompanija "Delta Holding" već je dobila sve neophodne dozvole, i izgradi trgovinski centar, ali se grupa građana usprotivila tome zbog logora iz Drugog svetskog rata, koji je bio na tom mestu

Grupa građana usprotivilase  izgradnji tržnog centra u Topovskim šupama odakle je u Drugom svetskom ratu nekoliko hiljada Jevreja i Roma odvedeno na streljanje.

Kompanija "Delta Holding" već je dobila sve neophodne dozvole, da na tom mestu, na beogradskoj Autokomandi, izgradi trgovinski centar.

Oni tvrde da se radi o manipulaciji žrtvama i kažu da će stratište biti adekvatno obeleženo.

Dolazak na mesto gde je njegov otac proveo poslednje dane života, devedesetogodišnjem Teodoru Kovaču osvežilo je bolne uspomene.

- Nije bilo snabdevanje hranom, nije bilo snabdevanje ničim, a hranu su im donosile žene i sestre jer su žene bile puštene - priseća se Teodor Kovač.

Tako je bilo dok zarobljenici zauvek nisu odvedeni iz Topovskih šupa.

- Rekli su joj ne treba da donosiš, ovo je ostavio otac da nosiš kući, ono malo stvari koje su mu ostavile, a oni su prstom pokazali rukom ka Pančevačkom mostu. Zbog toga pretpostavljam da je tamo streljan. Da li je to tako, to niko ne zna. Možda i u Jajincima - dodaje Kovač.

Zastrašujućih prizora još uvek se seća i Lucija Rajner, koja je na ovom mestu kao petogodišnja devojčica poslednji put videla svog oca.

- Ružna sećanja, Grozno! Ja godinama ovim krajem nisam htela da prođem, a današnji dan mislim da mi je uništen time što sam ušla u zidove ovog logora - kaže Lucija Rajner.

Prisećanjem surovih uslova u kojima je 1941. godine u Topovskim šupama bilo zarobljeno nekoliko hiljada Jevreja i Roma iz Beograda i Banata, okupljeni građani ističu da je nedopustivo da se na mestu stradanja izgradi trgovinski centar.

- Ako zaboravimo žrtvu naših komšija kad tad doći ćemo na red! A Srbi itekako imaju razloga da poštuju memorijal - kaže Milenko Nikolić.

Kompanija "Delta Holding", obećava da će svako buduće rešenje memorijalnog dela ove lokacije biti urađeno u dogovoru sa predstavnicima jevrejske zajednice:

Uz puno poštovanje sećanja na nacističke žrtve "Delta Holding" najoštrije protestuje zbog manipulacije žrtvama nacizma na lokalitetu Topovske šupe, kojom se nastavlja nezapamćena hajka protiv naše kompanije i posebno protiv predsednika Miroslava Miškovića. Istina je da je upravo "Delta", poštujući istorijski i ljudski značaj ove lokacije, pokrenula akciju da se Topovske šupe obeleže na dostojan način i to će svakako biti učinjeno pri budućoj gradnji šoping-mola, navodi se u saopštenju.

Okupljeni se pak zalažu da se izgradnja na institucionalni način zaustavi i onemogući rušenje Topovskih šupa.

(Telegraf.rs / Izvor: B92)