MAJSTORI SINHRONIZACIJE: Ko se krije iza Duška Dugouška, Šilje, Popaja, Sunđera Boba? (FOTO) (VIDEO)

Saznajte šta su o sinhronizaciji crtanih filmova rekli bardovi srpskog glumišta Mića Tatić, Ljubiša Bačić, Nikola Simić, Đuza Stojiljković, i kako su sinhronizovani crtani idoli nove generacije Sunđer Bob, Ren i Stimpi

Prošlo je više od tri decenije od kako je u studio za sinhronizaciju tadašnje RTB ušla prva glumačka postava, koja je trebalo da se prihvati novog zadatka - sinhronizacije crtanih filmova. Sa prevedenim tekstom u rukama, džej-vi-si slušalicama na ušima, a ispred velikog ekrana na kojem je emitovan originalni crtać obreli su se majstori glume: Mića Tatić, Ljubiša Bačić, Nikola Simić, Miroslav Bijelić-Bjanki, Vera Čukić, Nada Blam i Đuza Stojiljković.

Iz "gluve sobe" tako su se prvi put čule replike: "Šefe, koji ti je vrag?", "Grešiš, ovaj, grešiš silno sinko", "Ludo burazeru, ludoooo", čuvena odjavna "Mornar sam Popaj ja"… Prvi je na repertoaru bio Mornar Popaj, a za njim su odmah srpski progovorili i Duško Dugouško, Patak Dača, Miki i Šilja, pa onda i Štrumpfovi, Nindža kornjače, Transformersi...

Veći deo arhiva sa prvim sedmominutnim crtaćima, za koje se svi slažu da su bila prava mala remek-dela, izgoreo je u požaru tokom petooktobarskih protesta. Za ono što je sačuvano istekla je licenca, pa samim tim RTS nema pravo emitovanja.

No, evo prilike da se podsetimo ko su bardovi, koji su "oživeli" neke od omiljenihcrtanih junaka našeg detinjstva, ali i oni koji stoje iza idola novih generacija.

LJUBIŠA BAČIĆ – SOFRONIJE

(Katarina Vuković)