VEROVALI ILI NE: Srbi nedeljno preko PayPala naruče robu vrednu 3 miliona evra, Carina zakrčena!

Za samo nedelju dana u Srbiju je pristiglo iz inostranstva 20.000 poštanskih pošiljki koje su poručene preko interneta, navode za Telegraf u Upravi carina

Iako je PayPal počeo da radi u Srbiji početkom aprila ove godine, ne jenjavaju problemi sa kojima se suočavaju građani koji kupuju robu preko interneta.

Da kupovina putem PayPala nije nevažna pokazuje podatak da za nedelju dana građani Srbije, na ovaj način, poruče robu u vrednosti od 3 miliona evra!

Prva zamerka u radu PayPala u Srbiji odnosi se na nemogućnost da se primaju uplate iz inostranstva. Za sada naši građani mogu samo da plaćaju i šalju novac.

- Problemi su pre svega u praksi carinjenja i isporuke, jer je ogroman teret na Pošti i Carini doveo i do nekih zastoja i nešto sporije isporuke, a i praksa carinjenja se poneki put ispostavi kao problematična - rekla je ona.

Matićeva ističe da carinske službe pre svega traba da naprave neke procedure za ocenu vrednosti samih pošiljki, budući da carinici po zakonu imaju pravo da procenjuju šta je prava vrednost pošiljki.

- Kompanja PayPal spremna je da omogući firmama iz Srbije da naplaćuju robu i usluge, ali još postoje zakonske nejasnoće - da li naši građani imaju pravo da imaju račune u inostranstvu i da li se PayPal račun smatra računom u inostranstvu ili samo transakcionim računom, koji onda nema ograničenje - navela je Matić.

U Upravi carina kažu da je od uvođenja PayPal servisa u Srbiji uočen pojačan obim uvoza pošiljaka u poštanskom saobraćaju putem interneta od 10 do 15 odsto u odnosu na period pre njegovog uvođenja.

- Od 27. maja do 03. juna pristiglo je iz inostranstva 20.000 poštanskih pošiljki koje su poručene preko interneta - navode za Telegraf.rs u Upravi carina.

(N. Sekulić)