Nobelovac Orhan Pamuk podržao demonstrante i "tursko proleće"!

- Ova neosetljiva politika je nesumnjivo deo sve autoritarnijeg i represivnijeg stava Vlade - istakao je prvi turski pisac koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost

Turski pisac Orhan Pamuk, koji je u svojoj zemlji krivično gonjen zbog izjava o ratnim zločinima nad Jermenima, osudio je danas "represivno ponašanje" Vlade premijera Redžepa Tajipa Erdogana, ističući da su one uzrok nasilnih nemira u zemlji.

U članku objavljenom u internet izdanju dnevnika "Hurijet", Pamuk je kritikovao Vladu u Ankari jer se nije konsultovala sa javnošću oko planova za renoviranje parka u Istanbulu, koji su najpre pokrenuli proteste, a zatim se, nakon oštre reakcije policije, pretvorili u antivladine demonstracije.

- Ova neosetljiva politika je nesumnjivo deo sve autoritarnijeg i represivnijeg stava Vvlade - istakao je prvi turski pisac koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost, preneo je AFP.

Pamuk je jedan od retkih turskih intelektualaca koji je 2005. godine javno priznao genocid Turske nad Jermenima, a kritikovao je i način na koji Ankara postupa sa kurdskom manjinom.

Njegova dela prevedena su na više od 60 jezika.

(Telegraf.rs)