BRUKA: Ustaše u časopisu za škole u Hrvatskoj!

Deca u Hrvatskim školama uče o delovanju ustaških formacija iz mesečnika "Vojna povijest" na čijoj je stranici ustaški zločinac i komandant crne legije Jure Francetić

Politički analitičar Žarko Puhovski smatra da bi deca u Hrvatskoj trebalo da u školama mnogo više uče o delovanju ustaških formacija, ali na osnovu činjenica.

Povodom buke koja se digla oko najnovijeg broja hrvatskog mesečnika "Vojna povijest" na čijoj je stranici ustaški zločinac i komandant crne legije Jure Francetić i u kome se velik prostor daje tekstu o ustaškim formacijama i njihovim borbenim dejstvima, Puhovski je rekao da ne bi bio problem ako bi se u tekstu o ustašama navodile činjenice.

- Ali, ako se radi o propagandi, i o Francetiću se piše kao o kao šarmantnom uspešnom pobedniku, to je neprihvatljivo, pa bi Ministarstvo nauke i obrazovanja trebalo reagovati, preduzeti radikalne mere i izbaciti taj mesečnik s popisa dodatne literature za škole - istakao je Puhovski.

Ministarstvo nauke i obrazovanja juče je podsetilo da je preporuku za korišćenje časopisa u školama izdalo bivše ministarstvo u septembru 2011. godine kad je ministar bio Radovan Fuks i kad je na vlasti bio HDZ.

Naslovna stranica i sadržaj mesečnika izazvali su veliku buku i uznemirenost u Banjaluci i drugim delovima Republike Srpske gde su u Drugom svetskom ratu ustaše počinili nebrojene zločine.

(Telegraf.rs / Tanjug)