UBIJANJE KULTURE: Koga sve očekuje sudbina niškog džez festivala kome je ukinuta finansijska pomoć države?

Bitef umesto prošlogodišnjih 17 dobio 9 miliona, pozorištima sredstva za jedva po jednu predstavu, Palićkom festivalu osam puta manje nego lane, a Oktobarskom salonu i Novosadskom džez festivalu ni dinara

Drastično smanjivanje sredstava za niški džez festival "Nišvil" iz republičke kese, kojim je dovedeno u pitanje održavanje ovog festivala, bilo je kap u prepunoj čaši nezadovoljnim kulturnim poslenicima.

Umetnici Srbije okupljeni u više udruženja pozvali su svoje kolege na "Protest protiv ubijanja kulture" 22. juna na Trgu Republike. Sasvim očekivana, a možda i zakasnela reakcija kulturnih radnika, za koje se iz budžeta, prema rečima izvršnog direktora Zvezdara teatra, Nenada Brkića, izdvaja poražavajućih 0,62% sredstava.

Slično mišljenje ima i džez muzičar Vojislav Bubiša Simić, koji smatra da je nedostatak novca za "Nišvil" nešto što je nedopustivo, jer su festivali poput njega poslednji bastion u borbi protiv šunda.

- Nezamislivo je da država nema para za "Nišvil", a ima da finansira koncerte raznoraznih folk pevačica. Naročito je važno da u južnom delu Srbije, u kojem cveta folk muzika, postoje kulturne manifestacije ovoga tipa - kaže Simić, koji "odgovorno tvrdi" da su na "Nišvilu" proteklih godina gostovala vrhunska svetska imena i da se ovaj festival u tom smislu nikako ne može nazvati komercijalnim.

Ostaje nam da se zapitamo da li nakon gašenja bioskopa sledi zatvaranje pozorišta? Hoće li klasična muzika i dalje biti obeležje samo dana žalosti i da li će i dalje glavnu reč u kulturnoj politici voditi birokratska administracija? Možda ćemo na Trgu Republike 22. juna dobiti bar neki od odgovora.

Ali, i oni neće biti dovoljni dok se ne oglase nadležni i obezbede novac za kulturu.

(Katarina Vuković)