Hrvat izumeo auspuh koji izbacuje kiseonik!

Reč je o ozonatoru izduvnih gasova za koji su ozbiljno interesovanje pokazale neke firme iz Kanade i SAD

Iz firme "Institut-Tim" d. o. o., čiji je većinski vlasnik brodski inovator Ivan Jakobović, izašao je još jedan izum koji bi mogao da donese svetu revolucionarnu, do sada teško zamislivu zaštitu od štetnih gasova, a zagađivanje okoline smanji na minimum.

Reč je o ozonatoru izduvnih gasova za koje su ozbiljno interesovanje pokazale neke firme iz Kanade i SAD (njihovi nazivi su za javnost pod velom tajne), a jedna je već preduzela konkretne korake o kojima Jakobović za sada ne želi da govori.

Utvrdili smo da je prilikom merenja na automobilu sa običnim auspuhom i onoga sa ugrađenim ozonskim auspuhom, CO2 kod "ozonca" manji čak za 45 odsto, a ujedno se proizvodnja kiseonika povećava za nezamislivih 880 odsto!

Standardni auspuh je izbacivao 0,02 odsto kiseonika, a ozonski čak 6,22. I što je zanimljivo, proizvodnja kiseonika je veća što se jače pritiška papučica gasa, a CO2 se smanjuje.

- Kuda nestaje CO2? Pa upravo tamo gde nastaje kiseonik. Zahvaljujući ozonatoru CO2 se pretvara u kiseonik. Evo, stavim usta na izlaz auspuha i udišem kiseonik. Nema više trovanja pomoću auspuha – smeška se Jakobović.

Testiranja su zapanjila Kanađane i Amerikance koji su odmah reagovali i odneli eksperimentalne primerke na dodatna proveravanja.

Uređaj je već viđen na izložbama u Moskvi i SAD, a smanjivanje CO2 za 45 odsto njihove stručnjake je oduševilo, ako se zna da se svako smanjenje od nekoliko promila do sada tumačilo izuzetnim uspehom.

- Bez obzira na sklopljene ugovore, voleo bih da je to ostalo kod nas jer oni će nam takve uređaje prodavati. Pomoću takvih auspuha verovatno će biti postavljeni i novi standardi kako za automobile, tako i ostale zagađivače – kaže Jakobović.

-  Slušam ove rasprave o zagađenju vazduha iz rafinerija. Pa to može jednostavno da se reši. Ako Rusi ne žele da ugrade takav uređaj u bosansku rafineriju, što celokupno rešava problem zagađenja kako u BiH, tako i u Slavonskom Brodu, mi možemo da sagradimo pedesetak panela koji će usisavati zagađenja i izbacivati kiseonik. Međutim, niko se nije javio ni iz Siska ni iz Bosanskog Broda, a ja sam spreman da dam svu tehničku potporu - tvrdi brodski inovator koji će svojim izumom najverovatnije napraviti revolucionarne promene pre svega  u automobilskoj industriji.

(Telegraf.rs / Izvor: slobodnadalmacija.hr)