KARDIOLOG MITROVIĆ: Verovali ili ne, muzika vam može izlečiti srce!

Dr Predrag Mitrović naučno dokazao da slušanje omiljene muzike delotvorno utiče na srčane bolesnike, ali i da doprinosi lečenju drugih hroničnih oboljenja

Dokazano je − slušanje muzike je lekovito!

Ako patite od srčanih oboljenja, imate visok pritisak, umorni ste i pospani, najbolje je da dva puta dnevno po dvanaest miuta slušate svoju omiljenu muziku. Slušanje "prave" muzike doprinosi bržem oporavku posle infarkta, sprečava njegovu ponovnu pojavu i umanjuje mogućnost smrtnog ishoda od kardiovaskularnih oboljenja.

Na sve ovo ukazuje docent doktor Predrag Mitrović, kardiolog iz Urgentnog centra Kliničkog centra Srbije i ugledni stručnjak, koji već godinama izučava značaj i uticaj muzike za ljudsko zdravlje, kao i njegovu primenu u lečenju srčanih oboljenja. On je svoje tvrdnje i naučno dokazao istraživanjem koje je obuhvatio više od 700 pacijenata i dobio skoro neverovatne rezultate.

Takve da je njegov naučni rad, u konkurenciji od dve i po hiljade prispelih studija, proglašen za najbolji na Međunarodnom kongresu kardiologa održanom 2009. u Barseloni, a velike pohvale dobio je i dve godine kasnije na Svetskom kongresu kardiologa u Pekingu.

Doktor Mitović kaže da je situacija u Srbiji tragična po broju obolelih od kardiovaskularnih oboljenja. Godišnje u Srbiji od ovih bolesti umre više od 50.000 ljudi. On upozorava da moramo da vodimo računa o svom srcu. Ne smemo da zaboravimo da je to jedan mali mišič (koji kod muškarca teži oko 800 grama, a kod ćene oko 600-650) koji radi od kako se rodimo do smrti. On se troši i moramo mu olakšati rad.

- Treba smanjiti pušenje, i promeniti način ishrane. Trebalo bi dnevno odvojiti sat vremena za fizičku aktivnost kako bi srce relaksirali i odmorili - tvrdi naš sagovornik.

(M. Batinić)