Zašto Novi Sad nije glavni grad Srbije?

Iako je imao sve pretpostavke da to postane, prvenstveno zbog istorijskog značaja kao centar okupljanja Srba u Austrougarskoj, odakle su se pokretale moderne političke ideje obnove srpske države, Novi Sad nikad nije bio prestonica naše države

Novi Sad je jedini veliki grad u Srbiji koji nikad u istoriji nije bio sprska prestonica. Iako je imao sve pretpostavke da to postane, prvenstveno zbog istorijskog značaja kao centar okupljanja Srba u Austrougarskoj, odakle su se pokretale moderne političke ideje obnove srpske države.

Niš je, recimo, bio ratna prestonica za vreme Prvog svetskog rata, a Kragujevac ima još bogatiji "prestonički pedigre" - bio je prestonica Srbije Kneza Miloša i "rodno mesto" srpske Skupštine.

Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović, u razgovoru za prošli broj "Nedeljnika" podsetio je na bogatu istoriju svog grada i izneo stav o nezasluženom političkom položaju Kragujeva u Srbiji.

- U ovom trenutuku, kad gledate sve ostale gradove u Srbiji, Kragujevac je grad koji prednjači. A u isto vreme nije na mestu koje zaslužuje, ni u političkom smislu, ni u bilo kom drugom. Kragujevac zaslužuje da bude prestoni grad - rekao je Stevanović.

Lokalpatriotizam često zna da pređe granice objektivnosti, ali Stevanović je otvorio "temu za razmišljanje": da li bi Srbija bolje funkcionisala kada bi razdvojila glavni grad od prestonice? I koji bi to grad mogao da bude prestoni.

U Trećoj Srbiji kažu da su za prestonicu predložili Novi Sad, upravo jer bi se na taj način "konačno završila integracija Vojvodine u Srbiju, jer su vlasti od 1945. pa do danas uspele da u velikoj meri razlabave i relativizuju vekovnu težnju da se krajevi severno od Save i Dunava prisajedine Srbiji".

Sve prestonice Srbije:

RAS - do 1034.

PRIZREN 1300-1345.

SER 1345-1371.

SKOPLJE 1345-1371.

KRUŠEVAC 1371-1389.

BEOGRAD 1404-1430.

SMEDEREVO 1430-1453.

KRAGUJEVAC 1818-1841.

NIŠ (1915)

BEOGRAD od 1841.

(Telegraf.rs / Izvor: Nedeljnik)