VODIČ ZA BIVŠE PAUŠALCE: I firme koje nisu imale zaposlene moraće da angažuju knjigovođu

Svi preduzetnici kojima je država ukinula pravo da paušalno izmiruju porez sada će imati obavezu obračuna zarade, pa će morati da zaposle knjigovođe i računovođe. Plata računovođe kreće se 50 do 100 evra mesečno

Od 1. januara 2014. bivši paušalci (računovođe, knjigovođe, revizori, vlasnici turističkih i marketinških agencija i drugi), zahvaljujući izmenama Zakona o porezu na dohodak građana, dobiće neka nova "prava i obaveze", kojih će morati da se pridržavaju.

Telegraf, u okviru teme "Vodič za bivše paušalce", objavljuje šta će svi dosadašnji paušalci morati da znaju i primenjuju od naredne godine, kao  i savete kako je moguće uštedeti, kako legalno u okviru zakona umanjiti dobit.

Prema nezvaničnim procenama, u Srbiji ima oko 250.000 paušalaca, a država je od njih godišnje prihodovala oko pola milijarde evra.

On kaže da su paušalci do sada bili u obavezi da vode knjigu paušalnog oporezivanja.

- Od sada će biti u obavezi da prave završni finansijski izveštaj i poreski izveštaj. To se radi jedanput godišnje i neophodno je da se podnese Poreskoj upravi - dodaje Sovilj.

Što se tiče načina na koji bi moglo da se uštedi, Sovilj kaže da su to rashodi poput putnih naloga, dnevnica, računa za ručak, računa za gorivo, grejanja, zakupnina..

- Tu se mora imati mera, jer u suprotnom inspekcija može da vas pita za očiglednu nesrazmeru između onoga što ste prihodovali i onoga što ste potrošili. Nemoguće je da idete svaki dan na poslovni ručak, ili da putujete negde - kaže Sovilj.

On kaže da u Srbiji ima oko 30.000 licenciranih računovođa, i da je to sasvim dovoljno da se normalno obavlja posao, ali da dodatni problem stvaraju oni koji se time bave na neprofesionalan način.

(N. S.)