PETKOVIĆ: Potrudićemo se da pomognemo Nišvilu!

- Tu smo, gde smo. Sredstva za kulturu su mala i grad Niš bi takođe trebalo da se uključi. Ali ispitaćemo rad Komisije. Nije cilj ovog Ministarstva da uništi značajne manifestacije ili kulturu, već da joj pomognemo - poručio je ministar kulture

Ministar Bratislav Petković najavio je na sednici Odbora Skupštine Srbije za kulturu, da će njegovo ministarstvo preispitati neka rešenja Komisije za raspodelu sredstava i pokušati da obezbedi novac za Bitef, Palić, Nišvil...

Poslanici su ministru kulture i informisanja u Vladi Srbije ukazali na brojne probleme koji već izvesno vreme postoje u kulturi, od najnovijeg, slučaja Nišvil, preko zakona koji nanose ozbiljnu štetu kulturi - zakona o budžetskim sistemima, javnim nabavkama, do nedostatka kriterijuma za rad komisija i generalno manjkavosti pravnih okvira koji regulišu oblasti kulture i sporog reagovanja ministarstva na probleme koji se pojavljuju.

Predsednica odbora Vesna Marjanović ukazala je da se stekao utisak da sva sredstva namenjena kulturi odlaze u projekat obeležavanja Milanskog edikta, a da sve ostale manifestacije i programi padaju na treće, peto mesto. Ona je ponovo ukazala na loše stanje u kulturi, ali je upozorila da nedostatak sredstava ili teška situacija u kojoj se Srbija nalazi već decenijama ne smeju da budu razlog da kulturni poslenici pognu glavu i gledaju na propadanje kulture.

- Tu smo, gde smo. Sredstva za kulturu su mala i grad Niš bi takođe trebalo da se uključi. Ali ispitaćemo rad Komisije. Nije cilj ovog ministarstva da uništi značajne manifestacije ili kulturu, već da joj pomognemo -  poručio je ministar Petković i ponovio da će raditi na pronalaženju rešenja za Nišvil koji ovih dana izaziva veliku pažnju javnosti.

Pomoćnik za informisanje i medije Dragan Kolarević rekao je da su završene konsultacije kada je reč o setu medijskih zakona - Zakona o javnom informisanju i medijima, Zakona o elektronskim medijima i Zakona o javnim audio-vizuelnim servisima, kao i da očekuje da će početkom septembra ovi zakoni biti usvojeni.

(Telegraf.rs / Tanjug)