Krivične prijave za odgovorne u aferi žito!

Žitarice su prodavane pred žetvu, kada su najskuplje. Potom se čekalo da se kupe po nižim cenama, i onda su, ponekad, i vraćane u silose. Na razlikama se dobro zarađivalo

Malverzacije s krađom žita i kukuruza iz robnih rezervi dobijaju svoj epilog - ugovori sa skladištima u kojima su utvrđene prevare biće raskinuti, a slede i krivične prijave protiv onih koji su učestvovali u ovoj prevari.

Manjkom od oko 80.000 tona žita i kukuruza, koje je nestalo iz robnih rezervi, posle Radne grupe, baviće se i tužilaštvo i Poreska uprava. Konačan izveštaj o malverzacijama u skladištima i silosima biće predat Vladi Srbije.

Prevaru sa žitom i kukuruzom utvrdila je Radna grupa za vanrednu kontrolu stanja zaliha pšenice i kukuruza, koja je zaključila da u čak 17 skladišta pšenice i kukuruza uopšte nije bilo ili su nedostajale velike količine ovih žitarica, a u još dva silosa uočene su nepravilnosti u skladištenju.

Ministar poljoprivrede Goran Knežević je najavio da će danas biti završen i izveštaj o kontroli skladišta u kojima se drži pšenica i kukuruz iz robnih rezervi.

Ministar trgovine Rasim Ljajić precizirao je da je u kontroli ukupno 77 silosa otkriveno da nedostaje oko 46.000 tona merkantilne pšenice i oko 32.000 tone merkantilnog kukuruza.

- Time je država oštećena za oko 20 miliona evra - naveo je Ljajić.

Žitarice su prodavane pred žetvu, kad su najskuplje. Potom se čekalo da se kupe po nižim cenama, i onda su ponekad i vraćane u silose. Na razlikama se dobro zarađivalo.

Nabavka robe iz Robnih rezervi se tretira kao državna tajna, a kako Telegraf saznaje, Vlada će tražiti da bude skinuta ta oznaka kako bi se detaljno utvrdile mahinacije.

(N. S.)