Država gubi 60 miliona evra zbog nelegalne trgovine rezanim duvanom

Ilegalno tržiste duvana moglo bi do kraja godine da umanji budžetske prihode od akciza u Srbiji za bar 60 miliona evra. U BiH manjak u budžetu može da dostigne 30 miliona evra, a u Poljskoj čak 120 miliona evra

Rastuća tržista nelegalnog rezanog duvana realnost su u zemljama regiona Zapadnog Balkana i Centralne Evrope.

Očekuje se da bi ovo ilegalno tržiste duvana moglo do kraja godine da umanji budžetske prihode od akciza u Srbiji za bar 60 miliona evra. U Bosni i Hercegovini manjak u budžetu može da dostigne 30 miliona evra, a u Poljskoj čak 120 miliona evra.

- Nelegalna trgovina značajno ugrožava budžetske prihode, posebno u Srbiji gde se državni budžet u velikoj meri oslanja na prihode od akciza i PDV-a na duvanske proizvode. Dok u zemljama EU prihodi od akcize na duvan najčešće predstavljaju do tri odsto ukupnog budžeta (u Francuskoj 1%, Nemackoj 1,2%, Italiji 1,5%), u Srbiji je u 2012. godini skoro 10 odsto budžetskih prihoda upravo završilo od akciza na duvanske proizvode - istakao je Kris Vuds, novi generalni direktor kompanije "Japan Tobacco International" za Zapadni Balkan, na Samitu ministara finansija i guvernera Jugoistočne Evrope.

(Telegraf.rs)