Todorić preuzeo Merkator za 452 miliona evra

- Zahvaljujem poslovnim ljudima, vlasničkom konzorcijumu Merkatora, koji su odlučili da nam ukažu poverenje i daju priliku da zajedno sa Merkatorom, koristeći zajedničku poziciju, podignemo produktivnost poslovanja i očuvamo zaposlenost kao i da unapredimo konkurentnost u regionu i šire, na tržištu EU - rekao je predsednik Agrokor koncerna na potpisivanju ugovora

Uprava hrvatske kompanije Agrokor poptisala je u Ljubljani ugovor o kupoprodaji 53,12 posto deonica Poslovnog sistema Merkator d. d. iz Slovenije.

Kako je saopšteno iz Agrokora, ta kompanija, na čijem je čelu hrvatski biznismen Ivica Todorić, će za deonicu Merkatora platiti 120 evra, pod uslovima koji su određeni Ugovorom, što čini 240 miliona evra za 53,12 posto deonica Merkatora, odnosno 452 miliona evra za stopostotni udeo u kompaniji.

To sve govori o štetnosti političkih uticaja na interese onih koje je ta politika štitila. A da je na kraju presudio biznis, može se videti iz podatka da je odluku o prodaji donelo ukupno 12 kompanija. U njihovim nadzornim odborima i upravama o tome je razgovaralo 130 ljudi.

Treće, Agrokorovo preuzimanje Merkatora treba da pokaže da će biti stvorena ne samo veća nego i konkurentnija kompanija. Agrokor želi, ali tek mora da dokaže da zaista više vredi s Merkatorom nego bez njega. Dakle, ovo preuzimanje veliki je test koji bi mogao da pokrene lanac akvizicija, spajanja ili stvaranja poslovnih saveza.

Ovo poslednje pitanje zapravo je pitanje svih pitanja. Ivica Todorić, najveći i dosad najuspješniji hrvatski preduzetnik, nalazi se pred najvećim izazovom: kako od posrnulog Merkatorovog poslovanja stvoriti uspešniji zajednički biznis.

(Telegraf.rs / Izvori: B92, Večernji list, Finance)