Ovo je čovek koji je ubio Če Gevaru!

General Garija Prada Salmon, čovek koji je Čea "locirao, uhapsio i poslao" na onaj svet opisuje kako je do toga došlo i šta se događalo za vreme lova na "Čea"

Juče je obeleženo 85 godina od rođenja legendarnog kubanskog revolucionara Ernesta Rafaela Gevare Linča de la Serna - Čea.

U nastavku možete pogledati intervju s generalom Garijem Pradom Salomonom, čovekom koji je Čea "locirao, uhapsio i poslao" na onaj svet!

Sedimo u velikoj kancelariji, usred Santa Kruza, Bolivija, okruženi jutarnjim suncem, knjigama, fotografijama, skulpturama. Pogledom tražimo lice zbog kojeg smo došli. Ali, ovo je poslednje mesto na svetu gde bi taj "najslavniji portret" uopšte mogao biti. Svuda je, osim tu.

Kao na filmskom setu; stari lisac, "bogartovskih" brčića, zalizan, odmeren, u uštirkanoj košulji, razgovara o danima koji su se nagomilali od prošlog susreta. Priča o svemu, osim vremenu. Novost je da je u kućnom pritvoru. Evo Morales, socijalistički predsednik nije ga voleo, a kako i bi.

Dok klimamo, starac zapravo zna, da ovde, opet, uopšte nismo zbog njega. Ali to je njegova sudbina i čini se da je vrlo pomiren s njom.

Ohrabreni generalovom pristojnošću, pitamo, da li veruje u Čeovu kletvu, koja je zapravo dostigla sve one koji su učestvovali u njegovom ubistvu. Zaobišla je samo Fidela Kastra, koji ga nije ubio, već ostavio u planini. Naime, vojnik Mario Terano se propio i potpuno propao, danas je živ ali život mu je tek senka, nikad nije dao niti jedan intervju, generalov sopstveni pištolj opalio i doživotno ga prikovao za kolica, vojnici koji su uhvatili Čea gotovo su redom umirali, ludeli, nestajali, ...

- Većina ljudi uopšte ne razume ko je bio Če. Nakon revolucije na Kubi vodio je program odmazde nad političkim protivnicima i ubio na stotine ljudi. Kada smo ga uhvatili promenio je ploču i molio za svoj život. On za mene nikada nije bio heroj, a nije ni sada. Tek lik s onih majica. Obična moda! Kakva kletva, to su gluposti - zaključio je general, unevši nam se u lice.

(Telegraf.rs / B92 / Index.hr)