Lopovi u Srbiji najčešće kradu nemačke i domaće automobile

Svakog dana nestane 8 automobila. Sve više maloletnika među lopovima. U 2013. najviše je ukradeno "Folksvagenovih", pa "Fijatovih", "Renoovih", "Opelovih", "Audijevih", "Fordovih" i, na kraju, "Škodinih" modela

Svakog dana u Srbiji u proseku nestane osam automobila, a oko 60 odsto svih pljački vozila dogodi se u Beogradu."Najtraženiji" automobili su oni iz "Folksvagena", zatim "Fijata" i "Renoa", kažu za Telegraf.rs u MUP-u Srbije.

S početkom letnje sezone beleži se i rast krađa vozila u Beogradu, broj krađa tokom leta uglavnom je povećan jer se u ovom periodu mnogo češće kradu skuteri i motocikli, kojih leti ima mnogo više na ulicama. Do ove godine dugogodišnji rekorder svakog meseca u broju ovih krađa bila je opština Novi Beograd. Međutim, tokom maja ove godine prvi put u istoriji vođenja statistike Voždovac je premašio neslavni rekord vodeće beogradske opštine na ovoj listi.

Zbog krivičnog dela neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila, prošle godine uhapšeno je 146 osoba, od čega su jedan deo činile i organizovane kriminalne grupe.

Često se dešava, tvrde u policiji, i da narkomani kradu automobile. Oni su uglavnom odgovorni za veliki broj ukradenih "fijata“.

- Njih koriste za izvršenje neke druge kriminalne radnje, poput krađe ili razbojnišatva - objašnjava Kovačević.

- Kradu i da bi rastavili auto na delove u nekoj "divljoj" radionici i na njima zaradili stotinak evra. To im je dovoljno da sebi kupe drogu.

Maloletnici pak kradu automobile kako bi se "pokazali" u društvu i malo provozali po gradu, a onda ukradeni automobil, kada potroše gorivo prosto, napuste.

Kako saznaje naš portal, ukradena vozila jače kubikaže dalje se šalju na Bliski istok, Kosovo, u Crnu Goru, Bosnu, Hrvatsku i zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza, dok domaći modeli uglavnom završavaju u delovima.

Najviše automobila nestane na teritoriji opština Novi Beograd, Zvezdara, Čukarica, Voždovac, a građanima se savetuje da posebno obrate pažnju kada parkiraju vozila kod bolnica, naročito kod VMA, KBC "Dragiša Mišović" i Urgentnog centra.

(D. Zlojutro)