ČEŠKA: Predsednik prihvatio ostavku premijera, pala i vlada!

Češki premijer Petr Nečas podneo je ostavku predsedniku Zemanu, čiji će naredni koraci biti presudni za to da li će Česi na jesen ići na vanredne parlamentarne izbore

Premijer Češke Petr Nečas podneo je danas ostavku predsedniku Milošu Zemanu, čime, po Ustavu, pada i cela vlada, u čijem su sastavu do sada bile tri stranke desnice i centra.

Premijer je prinuđen da ode zbog skandala s korupcijom poslanika i zloupotrebom Vojno-obaveštajne službe, u vezi s čime je uhapšena i optužena i njegova dugogodišnja ljubavnica, šefica njegove kancelarije Jana Nađova.

Predsednik Zeman je ostavku prihvatio i poverio premijeru i vladi u ostavci da vode zemlju do imenovanja novog premijera i vlade.

- Uvek sam vas poštovao i, iako smo imali različite stavove o važnim i nevažnim stvarima, uvek sam vas pažljivo slušao. Želim vam više lične sreće - kazao je Zeman.

Naredni koraci predsednika Zemana biće presudni za to da li će Česi u jesen na vanredne parlamentarne izbore − na čemu insistira opoziciona levica, pre svega Češka socijaldemokratske stranka kojoj ankete daju sve šanse za izbornu pobedu, ili će zemlju do vanrednih izbora voditi stara koalicija samo s nekim drugim premijerom ili će to možda biti službena, činovnička vlada.

(Telegraf.rs / Beta)