REKTOR UNIVERZITETA DONJA GORICA: Pomažemo studentima da razviju talente i karakter! (FOTO)

Rektor podgoričkog Univerziteta Donja Gorica Veselin Vukotić u ekskluzivnom intervjuu za Telegraf otkriva zašto se uslovi studiranja i nastava na ovom Univerzitetu smatraju najboljim u regionu

Iako relativno nov, podgorički Univerzitet Donja Gorica važi za jednu od najperspektivnijih visokoškolskih ustanova na ovim prostorima. Dobru preporuku svakako predstavlja činjenica da nastavu na ovom Univerzitetu drže renomirani profesori iz čitavog sveta, no svakako ga iz široke univerzitetske ponude izdvajaju i specifični i pre svega drugačiji uslovi studiranja (koji umnogome podsećaju na one evropskih univerziteta), ali i to što studenti mahom odmah nakon diplomiranja dobijaju posao.

Rektor Veselin Vukotić, široj javnosti poznat kao jedan od najmlađih ministara u reformskoj Vladi Ante Markovića, u ekskluzivnom intervjuu za Telegraf objašnjava da je za brzi uspeh ove ustanove odgovorno pre svega to što je u konceptualnu osnovu UDG-a ugradio iskustvo godinama sticano u politici.

Da li imate studente iz regiona?

- Imamo, ali je to zasad skromno. Od ove godine imamo aranžman sa privatnim studentskim domom, što uz sjajne sportske terene povećava atraktivnost UDG. Očekujemo iduće godine više studenata iz regiona. UDG je sjajan, a Crna Gora sve privilačnije mesto za življenje.

Da li je tačno da insistirate na opštem obrazovanju, na učenju stranih jezika?

- Naravno! Dela klasika su obavezno štivo za mnoge predmete. Umetnost je predmet na svim fakultetima, istorija ideja na većini. Mi imamo našu školu stranih jezika i skoro svaki student pohađa neki od kurseva jezika, bez obzira što na primer znaju engleski jezik, koji usput nije strani jezik. Posebno je popularan nemački jezik, sada se traže i turski i portugalski. Od 2016. godine svaki diplomirani student UDG moraće da zna najmanje tri strana jezika.

Otkud moto UDG "Istorija budućnosti"?

- Iz želje da se ukaže na značaj dimenzije vremena u životu svakog studenta i na to da je sadašnjost budućnost koja je počela! UDG je upravo ta klica budućnosti, a svaka klica je istorija budućeg roda!

(Telegraf.rs/Katarina Vuković)