Bankrot austrijske firme koja je gradila most u Beškoj

Alpina Bau pripada španskoj grupi FČ i bila je angažovana na više projekata u Srbiji, među kojima most u Beškoj, put Pirot - Dimitrovgrad, uz mnogo problema u realizaciji

Vodeća austrijska građevinska firma Alpina bau, proglasila je bankrot, jer nije uspela da se dogovori s poveriocima o reorganizaciji isplate duga.

Alpina Bau pripada španskoj grupi FČ i bila je angažovana na više projekata u Srbiji, među kojima most u Beškoj, put Pirot - Dimitrovgrad, uz mnogo problema u realizaciji.

Firma ulazi u stečaj sa obavezama od 2,6 milijardi evra, navela je austrijska poverenička agencija KSV. To bi predstavljalo najveći bankrot u zemlji za poslednjih 60 godina.

 

Prošle godine promet kompanije je dostigao 3,2 milijarde evra. Međutim, firma je pretrpela i gubitak od 450 miliona evra zbog otpisa neprofitabilnih projekata u inostranstvu.

Matična firma FČ mora, zbog ekonomske krize u Španiji i pada tamošnjeg građevinskog tržišta, da proda imovinu vrednu milijardu evra. Zbog bankrota Alpine, FČ će morati da otpiše 289 miliona evra, saopštila je ta firma.

(Telegraf.rs / Tanjug)