EVROPOL: Italijanska mafija utiče na EU!

- Italijanske grupe mafijaškog stila su među najopasnijima u Evropi i da bi se protiv njih borilo, potreban je sveevropski pristup. Mi u zajednici za sprovođenje zakona treba da sarađujemo kako bismo suzbili najopasnije kriminalne grupe - rekao je direktor policijske agencije EU

Policijska agencija Evropske unije "Evropol" predstavila je danas Procenu pretnji italijanskog organizovanog kriminala, u kojoj je ocenjen uticaj mafijaških struktura u Italiji na Uniju.

Procenu su tokom dve godine radili obaveštajni analitičari "Evropola" i u njoj se ukazuje kako glavne italijanske kriminalne grupe - uglavnom Koza nostra, Kamora i Ndrangeta - funkcionišu u svetu, ali zadržavaju "nizak profil" kako bi otežale agencijama za primenu zakona da otkriju njihovo prisustvo.

- Italijanske grupe mafijaškog stila su među najopasnijima u Evropi i da bi se protiv njih borilo, potreban je sveevropski pristup. Mi u zajednici za sprovođenje zakona treba da sarađujemo kako bi suzbili najopasnije kriminalne grupe - rekao je direktor Evropola Rob Vajnrajt.

U saopštenju Evropola navodi se da su glavne kriminalne aktivnosti tih grupa legalizacija, odnosno "pranje" nelegalno stečenog novca i obiman šverc narkotika.

(Telegraf.rs / Tanjug)