MALI GENIJALAC: Klinac koji je već osvojio preko 40 nagrada na takmičenjima iz matematike, fizike i programiranja

Filip Vesović (14) iz Čačka jedna je od najmlađih osoba u Srbiji koja se bavi programiranjem. Takmiči se i iz fizike, matematike, geografije, hemije, a sa još 3 učenika čini ekipu Srbije za Balkansku olimpijadu iz programiranja

Veseo, nasmejan, druželjubiv, skroman, vredan, odlučan − samo su neke od osobina Filipa Vesovića, srpskog matematičkog genija iz okoline Čačka.

Filip je mali maturant, đak generacije OŠ "Milica Pavlović" iz Čačka i od pre neki dan đak Matematičke gimnazije u Beogradu. Za svojih osam godina dosadašnjeg školovanja sakupio je preko 40 nagrada sa gradskih, okružnih i republičkih takmičenja. Iako mu je programiranje na prvom mestu, Filip se takmiči i iz fizike, matematike, geografije, hemije, tehničkog obrazovanja.

- Na Srpskoj informatičkoj olimijadi, koja je posle republičkog takmičenja iz programiranja, osvojio sam 2. nagradu i sa još 3 učenika činim ekipu Srbije za Balkansku olimpijadu - priča Filip i u svojoj skromnosti zaboravlja da napomene da je u svom timu jedini koji ide u "regularnu školu", dok ostali članovi tima pohađaju neke specijalizovane škole.

Veliku podršku, pored porodice, uvek je dobijao i od svojih drugara. Svaki njegov uspeh pozdravili su iskreno i sreću delili sa njim.

Filip će od septembra živeti u Beogradu. Raduje se promeni sredine, mada kaže da je na Beograd već navikao − malo, malo pa je tu na nekom takmičenju. Svojim vršnjacima poručuje da se "bave onim što vole".

(M. Batinić)