Stipendija samo za one s prosekom 9,00!

Ministar prosvete Žarko Obradović kaže da ovom izmenom neće biti oštećeni oni koji imaju niži prosek, jer će umesto stipendije dobiti kredit koji neće morati da vraćaju ako završe u roku s prosečnom ocenom

Skupština Srbije usvojila je danas Izmene i dopune Zakona o učeničkom i studentskom standardu kojim se predviđa da pravo na stipendiju ima student čiji je prosečna ocena 9,00.

Do sada je za studentsku stipendiju bila potrebna prosečna ocena 8,50, ali, kako je resorni ministar Žarko Obradović rekao, oni koji imaju niži prosek neće biti oštećeni, jer će umesto stipendije dobiti kredit i, ako završe u roku sa prosečnom ocenom, kredit neće morati da vraćaju.

Usvojenim amandmanom LSV kojim se predviđa da učenik, to jest student, za koga se utvtrdi da je zloupotrebom ostvario pravo na stipendiju za izuzetno nadarene učenike ili studente, trajno gubi pravo na tu stipendiju i dužan je da vrati dobijen iznos do početka narednog semetra.

Izmenama Zakona konstatovano je gašenje Fonda za talente, jer je sve poslove obavljalo ministarstvo i Republički fond za razvoj naučnog i umetničkog podmlatka.

(Telegraf.rs / Tanjug)