STOP NA KORIDOR: Nakon bankrota Alpine, pauza u izgradnji auto-puta najmanje 8 meseci?

Koridori Srbije očekuju zvaničnu informaciju o bankrotu austrijske firme, i nakon zvanične potvrde kreću u proces traženja novog partnera za izgradnju puteva po Srbiji

Posle vesti da je poznata austrijska građevinska firma „Alpina bau", koja gradi puteve po Srbiji, proglasila bankrot, po svemu sudeći nas čeka pauza u od osam meseci, sve dok se ne pronađe nova kompanija koja će nastaviti započete poslove. Ova firma je, inače, bila angažovana na više projekata u Srbiji, među kojima na izgradnji mosta u Beškoj, železničkog mosta preko Velike Morave, auto-puta Pirot–Dimitrovgrad i obilaznice oko Dimitrovgrada.

Podsetimo, ova firma ulazi u stečaj sa obavezama od 2,6 milijardi evra, navela je austrijska poverenička agencija KSV, a njena propast će predstavljati najveći bankrot u zemlji za poslednjih 60 godina!

U Koridorima Srbije nam je rečeno da nemaju zvaničnu potvrdu o bankrotu ove firme, i da će tek nakon toga moći da raspišu tender kako bi se izabrala nova kompanija koja će graditi važne deonice u našoj zemlji.

- U slučaju da bude potrebe da se sprovede nova tenderska procedura, ona će trajati između šest i sedam meseci. Izrada predloga instrukcija od strane nadzornog organa kao i provera pravno-finansijskog statusa ALPINE Bau GmbH prema zakonima Republike Austrije je u toku - saopšteno nam je u Koridorima Srbije.

(Telegraf.rs)