Svake nedelje jedna nova droga

Na ilegalnom narko-tržištu u proseku se pojavljuje po jedna nova psihoaktivna supstanca nedeljno. Većina ovih supstanci je sintetisana pre mnogo godina, a nova je samo njihova primena

Sistem ranog upozoravanja Evropske unije dobija podatke da se na ilegalnom narko-tržištu u proseku pojavljuje po jedna nova psihoaktivna supstanca nedeljno, upozorili su stručnjaci povodom 26. juna, Međunarodnog dana protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama.

Pojava novih psihoaktivnih supstanci i njihovo brzo širenje, uz prodaju preko interneta, glavna je tema ovogodišnjeg međunarodnog dana, koji se obeležava pod sloganom "Neka zdravlje bude ono što te pokreće!", izjavio je direktor Instituta za javno zdravlje Srbije Dragan Ilić.

- Većina ovih supstanci je sintetisana pre mnogo godina, a nova je samo njihova primena - rekao je on i dodao da je u Srbiji, kao i u ostalim evropskim zemljama, kanabis i dalje najčešće korišćena droga, i među odraslima i među mladima.

Ilić je naveo rezultate međunarodnih istraživanja koji su pokazali da je među šesnaestogodišnjacima u Srbiji marihuanu bar jednom probalo njih osam odsto, dok je u EU prosek za mladiće 19 odsto, a za devojke 14 odsto.

- Kad kažemo ''Ne drogama'', onda deci i mladim ljudima treba da ponudimo alternativu - istakao je on, i dodao da su među najboljim mogućnostima edukacija i sport.

(Telegraf.rs / Tanjug)