JUGOSLOVENI, DŽABA STE RATOVALI: 99 godina posle Sarajevskog atentata, Bosnom ponovo vlada Austrijanac (FOTO)

Skoro jedan vek nakon što je Princip ispalio metak iz svog "brauninga", ubio austrougarskog prestolonaslednika, zatresao svet i srušio tri evropske imperije, Bosna i Hercegovina i čitav Balkan vratili su se tamo odakle su i krenuli tog sudbonosnog Vidovdana

Sve je počelo Nevesinjskom puškom 1875. godine. Srpski seljaci su digli ustanak u Hercegovini - tada u Bosanskom vilajetu i još pod vlašću Turaka - nezadovoljni visokim porezima i pored niskih poljoprivrednih prinosa, a uskoro su im se pridružile Srbija i Crna Gora, u želji da oslobode ovu teritoriju koja je u to vreme bila većinski naseljena Srbima: gotovo 43 odsto ukupne populacije, daleko najviše.

Rusija se uključila u rat, što je dovelo prvo do Sanstefanskog mira pa potom i do Berlinskog kongresa 1878. godine.

On, međutim, nije doveo do onoga čemu su se Srbi sa obe strane Drine nadali: umesto ujedinjenja, Srbija i Crna Gora su dobile proširenja i priznanja nezavisnosti a Bosna i Hercegovina je dodeljena Austrougarskoj monarhiji na 30-godišnju upravu iako je nominalno ostala pod vlašću Otomanskog carstva. Okupacija je sprovedena silom, a vojsku su predvodila tri hrvatska generala austrijske vojske: Josip Filipović, Stjepan Jovanović i Gabriel Rodić.

Trenutno u ovoj stolici sedi Valentin Incko, Austrijanac slovenačkog porekla, baš kao što je to bio i Oskar Poćorek.

Incko je rođen u Klagenfurtu u Koruškoj, opet, baš kao i Poćorek. Godine 1974. je ušao u diplomatsku službu svoje zemlje i jedno vreme je služio čak i u Beogradu, a nakon toga u Ujedinjenim nacijama, Češkoj i konačno u Bosni, gde je bio prvi ambasador Austrije.

Godine 2005. je bio deo tima OEBS-a u poseti Raškoj.

Četiri godine kasnije, 2009, dolazi na poziciju šefa OHR-a, a svoja ovlašćenja je iskoristio već 9. juna iste godine kada je smenio Bošnjaka Himza Đonka, šefa policije Hercegovačko-neretljanskog kantona, zbog toga što je pretio bosanskim članovima međunarodnog tima koji je istraživao njegovu zloupotrebu moći, i Srbina Radislava Jovičića, službenika bosanske državne agencije za istragu i zaštitu, zbog toga što je navodno koristio svoje potčinjene da prate i posmatraju Inckovo osoblje.

Ne zna se kada će mu se mandat završiti.

(M. B.)