VAŠINGTON POST: Hrvatska nema šta da traži u EU

Zapadni mediji ističu da je Hrvatska počela pregovore kad je EU bila elitni klub, dok danas posoji vic u kome Britanci poručuju: "Uzmite našu stolicu. Mi baš odlazimo"

Ulazak Hrvatske u kriznu Evropsku uniju strani mediji su propratili diskretnom pohvalom njene baštine i bučnom skepsom zbog slabosti njene privrede, oprezno odmeravajući boljitke koji će taj čin doneti jednoj i drugoj strani.

Skepsa je, kako navode, uzela maha i u samoj Hrvatskoj.

U Hrvatskoj je malo radosti što će 1. jula postati 28. članica EU, piše američki "Vašington post" koji kao i brojni strani mediji ističu da je Zagreb pregovore počeo dok je EU bio privlačan elitni klub, a danas je u dubokoj krizi baš kao i Hrvatska u kojoj je oduševljenje splasnulo.

- S visokom nezaposlenošću od 20 odsto, padom životnog standarda, endemskom korupcijom u političkoj eliti i padom međunarodnog kreditnog rejtinga na nivo ''smeća'', mnogim Hrvatima nije do slavlja - piše list, prenele su agencije Hina i Fena.

Korupcija je velika hrvatska boljka, kao i gorčina hrvatskih radnika, piše list citirajući pesimističnu prognozu radnice iz fabrike DTR-a u stečaju koja kaže:

- Može nam biti samo gore, posebno za tekstilnu industriju uništenu jeftinom kineskom robom.

O skepsi Evropljana prema hrvatskom ulasku u EU piše i novinar Tim Džuda za njujorški "Blumberg" citirajući vic u kojem Britanci kažu Hrvatima: "Uzmite našu stolicu. Mi baš odlazimo".

Na njegovo pitanje "Zbog čega, za ime Božje, žele Hrvati u Evropsku uniju" recesije, hrvatski predsednik Ivo Josipović naveo mu je dva razloga: garanciju mira, jer EU je utemeljena na mirovnom projektu. Drugi je, dodaje se, konkurentnost jer mala zemlja od 4,3 miliona stanovnika želi da bude deo velikog političkog i trgovinskog bloka.

(Telegraf.rs / Tanjug)