HLADNI RAT: Amerikanci prisluškivali EU, Berlin zahteva hitno i detaljno objašnjenje!

Reč je o poslednjem u seriji otkrića o navodnom američkom špijunskom programu, a na ove optužbe hitno je - u subotu uveče - reagovao predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc, zatraživši hitnu istragu

Sjedinjene Države prisluškivale su kancelarije Evropske unije i pristupale internim kompjuterskim mrežama, tvrdi nemački "Špigel" pozivajući se na tajni dokument.

Reč je o poslednjem u seriji otkrića o navodnom američkom špijunskom programu, a na ove optužbe hitno je - u subotu uveče - reagovao predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc, zatraživši hitnu istragu.

"Špigel" citira izveštaj Nacionalne agencije za bezbednost (NSA) iz septembra 2010. godine, pod oznakom "strogo poverljivo", do kojeg je došao Edvard Snouden - a u koji je nemački magazin imao uvid.

U dokumentu se opisuje kako je američka služba ozvučila prostorije EU u Vašingtonu, kao i u Ujedinjenim nacijama - i ne samo da su slušali žive i telefonske razgovore, već su imali pristup dokumentima i elektronskoj pošti.

Američki državljani Snouden (30) napustio je SAD u maju, nekoliko sedmica pre nego što su "Gardijan" i "Vašington post" objavili detalje o tajnom programu američke vlade za praćenje interneta i telefona.

Snouden se od prošlog vikenda nalazi na moskovskom aerodromu Šeremetjevo, u tranzitnoj zoni, gde čeka odluku ekvadorskih vlasti o njegovom zahtevu za azil u toj zemlji.

(Telegraf.rs/ Tanjug)