NOVI SAD: Danju policajci, noću kriminalci!

Nedavna hapšenja policajaca za koje se ispostavilo da su "honorarno" radili i kao krimialci motivisalo je pojedine novosadske ugostitelje da progovore o njihovoj prisnoj saradnji s pripadnicima novosadske policije

Najmanje tri kriminalne grupe u Novom Sadu bave se reketiranjem lokala, a u svakoj od njih je bar po jedan pripadnik policije ili Žandarmerije.

Nedavna hapšenja policajaca za koje se ispostavilo da su "honorarno" radili i kao krimialci motivisalo je pojedine novosadske ugostitelje da progovore o njihovoj prisnoj saradnji s pripadnicima novosadske policije.

- U gradu je nemoguće držati uspešan i posećen lokal, a da vam se pritom ne nametnu opskurni likovi koji bi da vas "čuvaju". Kao po pravilu, među njima se uvek nađe neki policajac - priča bivši novosadski ugostitelj koji se upravo zbog ovakvih problema izvukao iz posla.

Vremenom je saznao da je prošao zapravo torturu kroz koju  prolazi većina manjih ugostitelja, koji su bili primorani da plaćaju reket.  Jedan od najozloglašenijih ali i najmoćnijih među njima je , prema rečima ugostitelja, i dalje aktivni pripadnik policije.

- U gradu se zna ko je on, a ne sumnjam da se to zna i među njegovim kolegama. Taj čovek već godinama "zavodi red" u noćnom životu, posebno u velikim noćnim klubovima u kojima se uz piće mogu dobiti i neke druge usluge - kaže sagovornik Blica.

Zabeleženi su i primeri kada ugostitelji traže policajce za obezbeđenje u lokalu. Za noć zarade od 2.000 do 5.000 dinara. Uskaču ako neko pravi probleme, ali i ujedno da pozovu kolege.

- Godinama plaćam tri policajca. Pristojni mladići, ne rade ništa mimo zakona, samo dopunjuj svoj kućni budžet - kaže jedan novosadski ugostitelj.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)