HONGKONG: Građani protestovali protiv vlasti, nosili maske sa likom Snoudena! (FOTO)

- Glavni cilj okupljanja je bio da se zatraži istinska demokratija i pozove Leung Čun Jing da podnese ostavku - rekao je Džeki Hung iz Fronta za ljudska prava koji je bio organizator marša

Desetine hiljada demonstranata od kojih su neki nosili britanske zastave i maske sa likom Edvarda Snoudena, marširalo je danas po tropskoj kiši u Hongkongu, protestujući protiv lokalnih vlasti i tražeći opšte pravo glasa, na 16. godišnjicu povratka pod kineski suvernitet.

Tokom dana tropska oluja donela je obilnu kišu i snažan vetar, tako da je broj učesnika sada već redovnog godišnjeg okupljanja bio manji od očekivanih 400.000.

Na maršruti demonstranata, koji su išli od Viktorija parka do centralnog distrikta grada s oblakoderima, viđeni su kišobrani i transparenti s porukama "Demokratija sada" i "Dole s Komunističkom partijom Kine".

- Glavni cilj okupljanja je bio da se zatraži istinska demokratija i pozove Leung Čun Jing da podnese ostavku - rekao je AFP-u Džeki Hung iz Fronta za ljudska prava koji je bio organizator marša.

Pred protest, istraživanje Univerziteta Hongkong je pokazalo da je samo 33 procenata stanovnika grada izjavilo da je ponosno što su državljani Kine. To je najmanji nivo od 1998.

(Telegraf.rs / Tanjug)