Albanke se prodaju Srbima za žene!

U Albaniji su identifikovane 92 žrtve trgovine ljudima, mahom iz porodica sa ekonomskim problemima i niskim nivoom obrazovanja, a glavne destinacije te trgovine su Švajcarska, Nemačka, Švedska, Italija, Grčka, Kosovo i Srbija

Mnoge devojke sa severa Albanije udaju se za muškarce iz ruralnih delova Srbije, a ti brakovi ponekad su paravan za trgovinu ljudima, upozoravaju stručnjaci.

Brikena Puka, direktorka albanske nevladine organizacije "Vatra", koja se bavi zaštitom žrtava trgovine ljudima, "ukazala je na jedan slučaj prinudnog braka između albanske devojke i srpskog muškarca", dodajući da je "maloletna devojka bila prisilno prodata i udata u jednom gradu u Srbiji".

Puka je zajedno s predstavnicima Kancelarije nacionalnog koordinatora za borbu protiv trgovine ljudima Albanije, Državne socijalne službe i Generalnog direktorata policije, koji čine albanski nacionalni mehanizam za identifikaciju i zbrinjavanje žrtava trgovine ljudima, nedavno posetila Srbiju.

Ona je iznela podatak da su u 2012. godini u Albaniji identifikovane 92 žrtve trgovine ljudima, mahom iz porodica sa ekonomskim problemima i niskim nivoom obrazovanja, a glavne destinacije te trgovine su Švajcarska, Nemačka, Švedska, Italija, Grčka, Kosovo i Srbija.

(Telegraf.rs / Beta)