Patrijarha Pavla su šamarali Albanci!

- Jedan od Albanaca ošamario ga je, nisu mu zaboravili što je govorio istinu o njihovim zlodelima. Pitam ga, šta si mu rekao? Šta da mu kažem, ošamario si sebe, nisi mene - otkriva nepoznate detalje o pokojnom patrijarhu igumanija Fevronija

Kada je igumanija Fevronija, 1957. godine, sa sestrinstvom došla u Pećku patrijaršiju i preuzela brigu da se "kuća kući", u isto vreme za episkopa raško-prizrenskog postavljen je vladika Pavle, kasnije 44. po redu patrijarh srpski. Sa vešću o postavljenju vratile su joj se slike iz manastira Jovanje, gde je zamonašena.

- Pavle je bio u Blagoveštenju, a to je na neki kilometar od Jovanja - seća se. Dođe on, popne se na jabuku. Bere i ćuti. Kad napuni korpu, prvu izaspe sestrinstvu.Drugu za narod koji dolazi. Tek treću nosi sa sobom. Ni pomislila nisam da ćemo ga ovde dočekivati kao našeg patrijarha - priseća se ona.

Izbor je obavljen početkom decembra 1990. godine, kada je na tronu Svetog Save Pavle nasledio patrijarha Germana.

- Javlja mi se đakon Toma iz Beograda, iz Patrijaršije. Veli: "Znaš li ko je sada patrijarh?" "Odkud ću znati?!" A on će: "Pavle, Pavle!" E, kažem: "Vi ćete njega pojesti za tri godine..." Dobro je da nisam bila u pravu - kaže igumanija Fevronija.

Nije beležila koliko je puta dolazio posle ustoličenja.

- E, taj kukolj njihov preprečio je put patrijarhu, kad se vraćao iz Drenice. Jedan od njih ošamario ga je, nisu mu zaboravili što je govorio istinu o njihovim zlodelima, pričao nam je kad je došao u Patrijaršiju. Pitam ga, šta si mu rekao? Odgovorio mi je, sa hrišćanskom smirenošću i trpeljivošću, šta da mu kažem, ošamario si sebe, nisi mene. Ko udari na istinu, ona će mu se osvetiti. I za sebe. I za sve svoje - opisuje reakciju preminulog patrijarha ova monahinja.

Igumanija pećka, Fevronija, bila je na ustoličenju tri patrijarha. Germana i Pavla u Sabornoj crkvi, u Beogradu, a Irineja, sadašnjeg srpskog prvoarhijereja u Pećkoj patrijaršiji.

- Kada je Irinej rukopoložen u Sabornoj crkvi, zdravlje me naglo na putu prema Beogradu izdalo. Završila sam u bolnici. Sutradan, eto novog patrijarha, da me poseti. Kažem mu: hrabro nosi svoj krst, a on: živa ti meni i zdrava bila - završava ona.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)