GRADINA: Zaplenjeno 360 boksova cigareta

Carinici u autobusu na relaciji Istanbul - Sjenica - Istanbul zaplenili cigarete "merlin slim", bez akcizne markice. Pretpostavka je da su u Srbiju ušle najverovatnije sa Kosmeta ili iz Crne Gore

Carinici na graničnom prelazu Gradina u saradnji sa pripadnicima Pogranične policije zaplenili su u turističkom autobusu turskih registracija 360 bokseva cigareta marke "merlin slim", bez akcizne markice.

Autobus je saobraćao na relaciji Istanbul - Sjenica - Istanbul, a kako se pretpostavlja, s obzirom na to da su bez akciznih markica, cigarete su u Srbiju ušle najverovatnije sa Kosmeta ili iz Crne Gore. Od kako je Bugarska ušla u EU šverc cigareta iz Srbije u Bugarsku ponovo je aktuelizovan jer su zbog stroge akcizne politike EU cigarete u Bugarskoj znatno poskupele, što je stvorilo prostor za dobru zaradu brojnih švercera cigareta.

Osim autobusa, cigarete su najčešće "slepi putnici" u vozovima, jer ih šverceri ostavljaju u šupljinama voza, cigarete "putuju" same da bi ih po dogovu, kada pređu granicu, preuzeli dalje bugarski "distributeri".

(G. P.)