Diković: Kosovo neće zapaliti jug Srbije!

- Opredeljenost za rešavanje spornih pitanja putem dijaloga i saradnja sa međunarodnim snagama na Kosovu umanjuju mogućnost prelivanja tenzija na jug centralne Srbije - kaže načelnik Generalštaba Vojske Srbije

Potpisivanjem tehničkog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine bezbednosna situacija na severu KiM je poboljšana, ali je i dalje osetljiva, kaže načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković.

- Smanjen je broj incidenata u kojima se ugrožava lična i imovinska sigurnost ljudi. S druge strane, sprovođenje briselskog dogovora može da izazove reakcije nezadovoljnih interesnih i ekstremističkih grupa - rekao je on u intervjuu za Večernje Novosti.

Na pitanje postoji li opasnost od prelivanja tenzija sa Kosova na jug Srbije, načelnik Generalštaba Vojske Srbije odgovara:

- Opredeljenost za rešavanje spornih pitanja putem dijaloga i saradnja sa međunarodnim snagama na Kosovu umanjuju mogućnost prelivanja tenzija na jug centralne Srbije, gde je bezbednosna situacija stabilna. Vojska Srbije profesionalno i odgovorno izvršava sve svoje zadatke u Kopnenoj zoni bezbednosti, gde je faktor stabilnosti. Svoje dužnosti izvršavamo zarad bezbednosti svih građana, onako kako to dolikuje vojsci sa dugom i bogatom tradicijom.

(Telegraf.rs / Izvor: Novosti)