EGIPAT JE ZNAO ŠTA GA ČEKA: Siromaštvo, strah i islamizacija doveli do pada Muslimanske braće

Cene hrane i pića su porasle za 40%, komunalije za 18%, a zdravstvene usluge za 6%, dok je saobraćaj skuplji za 5%. Prihodi od turizma pali su za 60 odsto, kaže za Telegraf Mirko Šarenac, Srbin koji je u Kairu proveo poslednjih nekoliko decenija

Dan nakon što je Adil Mansur položio zakletvu kao privremeni šef egipatske države, Mirko Šarenac, Srbin koji je u Kairu živeo prethodnih trideset godina, a iz Egipta došao pred samu smenu vlasti, kaže da se državni udar planirao jako dugo i da su Egipćani u proteklih nekoliko meseci tačno znali šta će se dogoditi, kao i da sada čvrsto veruju da samo vojska može da stabilizuje vlast.

- Svi su znali da će biti vojni udar - kaže Šarenac, i dodaje da situacija u toj zemlji jeste opasna, ali da su medijske priče o brojnim silovanjima po trgovima više medijski propagirane, nego što su realne.

- To je ogroman trg, na prostoru kao od naše Narodne Skupštine do Narodnog muzeja. Žene su uvek u gomili i nikad ne idu same. Taj jedan slučaj se dogodio, ali to nikako nije moglo biti nasred trga - smatra Šarenac.

Ipak, s obzirom na to da je Egipat proglašen za zemlju visokog rizika, osiguravajuća društva ne osiguravaju turiste, pa zato i nema organizovanog dolaska sa Zapada.

Da hoteli ne bi bili prazni, ponuđene su povoljne cene, posebno po komšiluku, tako da ima dosta gostiju iz Zaliva, Saudijske Arabije, ali i bogatih Egipćana koji su do sada preferirali Nord kost (coast) ili Sredozemno more. To je donelo i nove običaje. Ništa čudno da i na najekskluzivnijim plažama vidite potpuno obučene žene koje se čak i s feredžom kupaju u moru i bazenima".

(M. B.)