Nikita Mihalkov otvara 20. Festival evropskog filma Palić, turska glumica u žiriju

Žirijem festivala predsedavaće Srđan Dragojević, a osim njega u žiriju će biti i turska glumica Nurgul Jesidžaj, koju srpska publika zna po ulozi Jasemin u seriji "Ljubav i kazna". Organizatori očekuju više od 100 uvaženih gostiju iz cele Evrope

Dvadeseto jubilarno izdanje Festivala evropskog filma Palić svečano će u subotu 13. jula na Letnjoj pozornici na Paliću otvoriti proslavljeni ruski režiser i glumac Nikita Mihalkov.

Tom prilikom, Mihalkovu i srpskom režiseru Emiru Kusturici biće dodeljene ovogodišnje nagrade "Aleksandar Lifka", koje festival dodeljuje za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji. Nagrade će uručiti direktor festivala Radoslav Zelenović.

Na početku svečane ceremonije od 21 sat biće prikazan kratki film "Vrata večnosti", snimljen povodom 20 godina postojanja festivala. Film je režirao Sabolč Tolnai, koji je napisao i scenario, muziku potpisuje Dragan Đurić, a za montažu i animaciju bio je zadužen Darko Maletin.

Goste i publiku pozdraviće gradonačelnik Subotice Modest Dulić, koji će uručiti plakete za izuzetan doprinos razvoju i promociji festivala u prethodnih dvadeset godina koje zaslužnim ličnostima dodeljuje Grad Subotica.

Jedan od zanimljivijih filmova u okviru programa "Paralele i sudari" biće "Hoću i ja", poslednje ostvarenje nedavno preminulog Alekseja Balabanova, u kojem ruski reditelj najavljuje svoju smrt. Domaća premijera u okviru ovog programa biće "Odumiranje" Miloša Pušića, ostvarenje koje je napravljeno u srpsko-švajcarskoj koprodukciji.

Tu je i film ukrajinske rediteljke Darie Oniščenko "Žal za istokom (Istalgija)" u kojem igraju i srpski glumci, među kojima je i Vuk Kostić.

Omaž program za dobitnike nagrade "Aleksandar Lifka", koji je posvećen dobitnicima nagrade Erste Underground Spirit, Evropa i hrišćanstvo i Pobednici Palića, koji je činio pretfestivalski program, završava se u petak, 12. jula, a od 13. do 19. jula biće prikazani filmovi iz još 7 selekcija: glavni takmičarski program, paralele i sudari, mladi duh Evrope, novi turski film, novi mađarski film, ekološki dokumentarci i dečji program.

(Telegraf.rs)