U Srbiji od mentalnih bolesti pati 400.000 pacijenata!

Poslednja evropska i svetska istraživanja govore da poremećaj strukture ličnosti ima skoro svaka peta osoba i da bi se to moglo preslikati i na Srbiju

Ne zna se tačno koliko ljudi u Srbiji boluje od mentalnih bolesti, ali se procenjuje da ima 300.000 do 400.000 obolelih, rekao je Tanjugu direktor Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" prof. Milutin Nenadović.

On je naglasio da poslednja evropska i svetska istraživanja govore da poremećaj strukture ličnosti ima skoro svaka peta osoba i da bi se to moglo preslikati i na Srbiju.

Nenadović je naveo da se poremećaj strukture ličnosti ne može rešiti "davanjem leka", i da se ličnost formira do polaska u školu preuzimanjem moralnih i vaspitnih vrednosti iz okruženja.

On je naglasio da se u kategoriju osoba sa poremećajem strukture ličnosti mogu podvesti i počinitelji masovnih ubistava poput onih u Velikoj Ivanči i Jabukovcu.

- Pre dva dana smo primili jednog šesnaestogodišnjaka na odeljenje i zadržali ga na dijagnostici i lečenju, jer je pretio da će izvršiti masovna ubistva kako bi dospeo u žižu javnosti. Roditelji su to prepoznali kao moguću realizaciju pretnje pa su ga doveli - naglasio je Nenadović.

Prof. Nenadović je rekao da uprkos demokratizaciji i humanizaciji ljudskog društva u 21. veku, stigmatizacija duševnih bolesnika i dalje je prisutna pa čak i među zdravstvenim radnicima.

(Telegraf.rs / Tanjug)