IZUMREĆEMO ZA 500 GODINA: Za početak, bićemo nacionalna manjina u Srbiji?

- Od svih balkanskih naroda jedini narod koji se ne uvećava nego lagano umire jeste srpski narod - kaže Profesorka Gordana Živković, navodeći primere albanskog, turskog i rumunskog naroda koji su se uvećali

Srbija je prva zemlja na Balkanu po stopi mortaliteta, a poslednja po stopi nataliteta i već godinama se suočava s negativnim prirodnim priraštajem.

Profesorka Gordana Živković sa Instituta za Evropske studije i predsednica Centra za hrišćanske studije kaže da se Srbija već decenijama suočava sa krizom radjanja, a da po broju živorodjene dece zauzima poslednje mesto u čitavoj Evropi.

- Kada bismo uzeli kao polazište empirijske podatke o brojnosti balkanskih naroda s početka 20. veka došli bismo do katastrofalnih zaključaka. Od svih balkanskih naroda jedini narod koji se ne uvećava nego lagano umire jeste srpski narod - rekla je Živković navodeći primere albanskog, turskog i rumunskog naroda koji su se značajno uvećali.

Upozoravajući da na svaki brak u Srbiji dolazi 0,88 odsto dece, ona je istakla da će, ako se sa takvom dinamikom radjanja nastavi, Srbi veoma brzo postati u svojoj državi nacionalna manjina.

Tako, kaže ona, bez obzira što je možda nekada društvo kritično prema njima i što se očekuje da imaju više dece, mora se reći da su ti ljudi odgovorni i da odgovorno planiraju porodicu.

(Telegraf.rs / Tanjug)