Vatikanska banka i smrt baronice Rotšild

Baronica Dženet Rotšild je bez traga nestala 29. novembra 1980. godine u snežnoj mećavi, što je za aristokratski svet visokih finansija bio veliki šok, a njeno i telo njene sekretarice Gabriele Gurein pronađeno je u brdima dve godine kasnije, 27. jula 1982. godine

Neočekivano, posle 33 godine, isplivali su na povrsinu detalji misteriozne smrti 40-godišnje baronice Dženet Rotšild, pošto je fotograf Marko Fasoni Aćeti izjavio da je njegova disidentska vatikanska grupa baronicu iskoristila da optuži nekadašnjeg predsednika Vatikanske banke Paula Kazimira Marčinkusa za silovanje.

Riječki Novi list piše da je nakon toga, prema tvrdnjama fotografa, baronica nestala, a dve godine kasnije pronađena je mrtva.

Baronica je, naime, bez traga nestala 29. novembra 1980. godine u snežnoj mećavi, što je za aristokratski svet visokih finansija bio veliki šok, a njeno i telo njene sekretarice Gabriele Gurein pronađeno je u brdima dve godine kasnije, 27. jula 1982. godine.

Navodi se da, iako su posmrtni ostaci baronice i njene sekretarice pronađeni, misterija njihove smrti nikada nije do kraja rasvetljena , bar ne do ovog trenutka kada bi konačno mogli stići dugoočekivani odgovori na pitanja kako je ili još važnije od toga, zašto je ta prekrasna žena morala umreti.

Dženet je rođena u Londonu u porodici srednje klase i tek nakon udaje za Evelina de Rotšilda, naslednika bankarske dinastije, postala je poznata širom sveta.

Inače, slučaj baronice Rotšild arhiviran je zvanično 1987. godine. Do tada se u prvoj fazi istrage isprva govorilo da su uzrok smrti promrzline koje su žene zadobile tplpmšetnje u snegu.

Više nego sumnjivo je, međutim - jer ko bi pri zdravoj pameti šetao po snežnoj mećavi.

Veštačenja koja su nužno usledila nisu isključila mogućnost ubistva, ali je istraga uprkos svemu preduzetom na kraju, ipak, došla do "mrtve tačke" i slučaj je arhiviran, podseća riječki list.

(Telegraf.rs / Tanjug)