Svaki peti u Srbiji pijan za volanom!

Godišnje najmanje oko 54.000 vozača sedne za volan pod dejstvom alkohola, pokazuje statistika MUP-a Srbije. Gotovo polovina njih ima od 0,5 do 1,2 promila alkohola u krvi, dok čak oko 20 odsto vozača seda za volan i u stanju mnogo teže alkoholisanosti

U Srbiji još niko nije osuđen na zakonom najveću zaprećenu kaznu od 12 godina zatvora zbog vožnje u pijanom stanju i izazivanja nesreće sa smrtnim posledicama.

Godišnje najmanje oko 54.000 vozača sedne za volan pod dejstvom alkohola, pokazuje statistika MUP-a Srbije.

Gotovo polovina njih ima od 0,5 do 1,2 promila alkohola u krvi, dok čak oko 20 odsto vozača seda za volan i u stanju mnogo teže alkoholisanosti, prenosi Politika.

Njihovo prisustvo na ulici se iz godine u godinu povećava, kao i broj saobraćajnih nesreća koje čine. Ovi vozači su razdražljivi, koncentracija i koordinacija pokreta im je značajno umanjena, vid im je slabiji za 30, a sluh za čak 40 odsto.

Stefanu Kariću, sinu Sretena Karića, umesto zatvor od devet meseci zbog izazivanja saobraćajne nesreće u kojoj je Stanislava Pavlović ostala trajni invalid, dozvoljeno je najnovijom odlukom da provede kaznu u – kućnom pritvoru.

Karić je proglašen krivim jer je 29. aprila 2005. sa 1,77 promila alkohola u krvi vozio automobil Bulevarom kralja Aleksandra u Beogradu i udario u stub. Usled siline udara, automobil se prepolovio, a Stanislava je ispala iz vozila i zadobila teške povrede. Stefan je više puta uputio zahtev sudu da mu se odobri "kućno služenje" kazne jer njegovo "zdravstveno stanje bi u zatvoru bilo vidno pogoršano".

(Telegraf.rs / Politika / B92)