PUTIN POKRENUO ARMIJU: Najveća vežba ruske vojske od raspada Sovjetskog Saveza (FOTO)

Iznenadno naređenje Vladimira Putina stiglo je u petak, a podiglo je u bojevu gotovost 160 hiljada vojnika i oficira, oko 1.000 tenkova i oklopnih vozila, 130 vojnih aviona uključujući i lovce i bombardere i 70 vojnih brodova.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu po naredbi ruskog predsednika i glavnokomandujućeg ruskom vojskom Vladimira Putina podigao je u bojevu gotovost 160 hiljada vojnika i oficira, oko 1.000 tenkova i oklopnih vozila, 130 vojnih aviona uključujući i lovce i bombardere i 70 vojnih brodova.

Najveća po broju učesnika vojna vežba trajaće do 20. jula, a cilj joj je da utvrdi bojevu gotovost Istočnog vojnog okruga u reagovanju na iznenadne situacije, da testira spremnost ruske vojske da za kratak rok prebaci tehniku i ljudstvo kopnom i morem do udaljenih krajeva zemlje i koordinaciju kako unutar različitih rodova vojske tako i sa civilnim službama.

Cilj - da se utvrdi šta i zbog čega ne funkcioniše - dostignut je već prvog dana vežbe.

Iznenadne vojne vežbe i manevri sa angažovanjem velikog broja pripadnika raznih rodova vojske postali su praksa nakon što je ministar odbrane postao Sergej Šojgu, koji je smenio u vojsci nepopularnog Anatolija Serđukova. Ovo je četvrta po redu iznenadna vojna vežba i provera bojeve gotovosti od početka godine, posle pauze od 20 godina. Prethodne su uključivale vojne vežbe u Crnom moru i na severu zemlje i svaka je uključivala angažovanje sve većeg i većeg broja vojnika i tehnike.

Istovremeno sa vojnim vežbama i proverama nastavlja se i modernizacija ruske vojske, za šta je iz budžeta izdvojeno 640 milijardi dolara na period do 2020. godine. Šojgu je u poslednjih nekoliko meseci u skoro svakodnevnim razgovorima sa ruskim predsednikom koji se nisu prekinuli ni nakon što se na leto Putin preselio u rezidenciju u Sočiju.

Ruski predsednik bi, prema informacijama Komersanta, sutra mogao i lično u Sahalinu da proveri kako teče vojna vežba. Njegov dolazak nije isključio ni pres sekretar predsednika Dmitrij Peskov.

(Telegraf.rs)