Inspekcija ispitivala pepelište TE Nikola Tesla

- Te stvari se ne mogu odjednom rešiti. Potrebno je određeno vreme - kaže ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine

Inspekcija Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine kontrolisala je pepelišta u PD "Termoelektrane Nikola Tesla" u Obrenovcu, ogranak TENT- A i ustanovila da nije urađena remedijacija na površini od 70 hektara.

Resorna ministarka Zorana Mihajlović kaže da je nemoguće odmah rešiti problem zagađenja koji prouzrokuje TENT u Obrenovcu, ali da je Ministarstvo naložilo TENT-u šta tačno treba da uradi.

U saopštenju Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine navodi se da će delimičnom remedijacijom ove površine − nasipanjem pepelišta zemljom, problem raznošenja pepela sa ove lokacije biti delimično saniran.

- Za trajno rešenje je neophodna bioremedijacija, koja će se izvršiti sejanjem trave na jesen - ističe se u saopštenju.

Prilikom nadzora, kako se dodaje, inspektor je predstavnicima PD "Termoelektrane Nikola Tesla" ponovio da je neophodno da su svi sistemi za kvašenje u funkciji i da kvase nerekultivisanu površinu pasivne kasete ''1'' u cilju sprečavanja razvejavanja pepela sa deponije.

U toku inspekcijskog pregleda deponije pepela i šljake, kako se naglašava, republički inspektor za zaštitu životne sredine utvrdio je da TENT - A raspolaže kasetama "1" i "2", od kojih je kaseta "1" unutrašnje površine oko 70 hektara pasivna od januara ove godine, a kaseta "2" površine oko 95 hektara aktivna kaseta.

- Ne možemo podnositi prijave u nedogled protiv TENT-a. Treba da vidimo koliko vremena treba tom preduzeću da stvari koje dovode do zagađenja ispravi - navela je ministarka.

Mihajlović je naglasila da se slična zagađenja dešavaju skoro svakog leta i da je pitanje zašto se niko ranije time nije bavio. Ona je napomenula da je za sedam godina samo jednom podneta prijava za privredni prestup protiv tog preduzeća, ali da je i ona povučena.

(Telegraf.rs / Tanjug)