Rolingston brani odluku da stavi bombaša na naslovnu

Priča s naslovne strane o Džoharu Carnajevu koju objavljujemo ove sedmice u skladu je sa tradicijama novinarstva i posvećenosti ''Rolingstona'' izveštavanju o najvažnijim političkim i kulturnim pitanjima, kažu u ovom magazinu

Američki časopis "Rolingston" stao je u odbranu svoje naslovne strane na kojoj je fotografija "bostonskog bombaša" Džohara Carnajeva koja je izazvala bes javnosti.

Magazin je naveo da Carnajev savršeno odgovara njihovoj "posvećenosti ozbiljnom i temeljnom izveštavanju" dok je gradonačelnik Bostona rekao da naslovna strana avgustovskog izdanja lista "nagrađuje teroristu tretmanom rezervisanim za poznate ličnosti". Britanski Bi-Bi-Si prenosi i da su brojne prodavnice u SAD saopštile da neće prodavati list.

Carnajev (19) se prošle nedelje izjasnio da nije kriv za bombaške napade 15. aprila u kojima su poginule tri osobe uključujući i osmogodišnjeg dečaka.

Dženet Rejtman, urednik u magazinu, dva meseca je intervjuisala njegove prijatelje i porodicu za priču koja se pojavila u listu.

U saopštenju urednici magazina su saopštili da "saosećaju sa žrtvama bombaškog napada tokom Bostonskog maratona".

"Priča sa naslovne strane koju objavljujemo ove sedmice u skladu je sa tradicijama novinarstva i dugogodišnjom posvećenošću ''Rolingstona'' ozbiljnom i temeljnom izveštavanju o najvažnijim političkim i kulturnim pitanjima današnjice", navodi se u saopštenju.

Sličnu reakciju "Rolingston" je izazvao i 1970. kada je objavio fotografiju ubice Čarlsa Mensona.

(Telegraf.rs / Tanjug)