PALIĆ: Zlatni toranj filmu Borgman

Međunarodni žiri Festivala evropskog filma Palić 2013. dodelio je Zlatni toranj za najbolji film holandskom filmu u režiji Aleksa van Varmerdama

Međunarodni žiri jubilarnog 20. Festivala evropskog filma Palić 2013, koji je održan od 13. do 19. jula, dodelio je Zlatni toranj za najbolji film holandskom filmu "Borgman", u režiji Aleksa van Varmerdama u konkurenciji 13 filmova u Glavnom takmičarskom programu.

Dobitnik Palićkog tornja za najbolju režiju je Tudor Đurđiju za rumunski film "O puževima i ljudima".

Žiri kojim je predsedavao reditelj Srđan Dragojević dodelio je Specijalno priznanje glumcu Andžeju Čiri za ulogu u poljskom filmu "U IME..." u režiji Malgožate Šumovske.

Osim Srđana Dragojevića u žiriju su učestvovali i programska direktorka festivala u Ruenu Marketa Hoduškova (Češka), programska direktorka kanske „Nedelje kritike" Pamela Pianeca (Francuska), glumica Nurgul Jesilkaj (Turska) i reditelj Ešli Horner (Velika Britanija).

Specijalna nagrada, uz konstataciju da je članovima žirija bilo teško da se opredele za jedan film u ovoj selekciji, pripala je ruskom filmu "Hoću ja", u režiji Alekseja Balabanova .

(Telegraf.rs)