KADA KAŽEM SRBIJA, MISLIM... Umesto Tesle dika su nam splavovi!

Iako ima istoriju i kulturno blago kao malo ko u svetu, Srbija ne čini ništa da se u svetu prepoznaje i po pameti i istorijskom nasleđu, a ne samo po noćnom životu i ratovima iz devedesetih

Kada kažem Srbija, mislim Novak Đoković, ratovi i splavovi. Ovako bi glasile prve asocijacije koje većina stranaca ima na pomen naše zemlje. I dok je najbolji teniser sveta danas ujedno i najbolji srpski ambasador, a nasleđe iz devedesetih godina prošlog veka ne možemo da izbrišemo, poražavajuće zvuči činjenica da smo u poslednjoj deceniji uspeli da "brendiramo" Srbiju samo kao zemlju noćnog života i šljivovice.

Umesto da stanemo iza velikih istorijskih događaja, kultura i ličnosti, kojima bi se svaka druga zemlja itekako ponosila, domaća kulturna, naučna i politička elita godinama je radila na samoporicanju nacionalnog identiteta i istorijskih vrednosti.

S druge strane, zemlju smo promovisali pričom kako šenlučimo po splavovima, a od nacionalnih vrednosti na sajmovima turizma prezentujemo čokanjče, opanak i možda drveni točak na zidu kafane...

Spotovi na "Si-En-Enu" i papreno plaćene agencije u inostranstvu za navodno "brendiranje" Srbije ispostavili su se kao promašeni potezi vlasti posle petooktobarskih promena. U njima smo predstavljani kao zemlja opuštajućeg krajolika i bogate trpeze. Doprinos svetskoj pameti i građenju civilizacijske vertikale ljudskog roda nisu pominjani.

Srbija je zemlja u kojoj su se još pre 10.000 godina rađali cvetovi civilizacije. Naš prostor dao je najveći broj rimskih imperatora posle Italije, a među njima i Konstantina, koji je svetu podario novi civilizacijski kod − hrišćanstvo.

- Nije reč samo o političkoj, već i o takozvanoj naučnoj eliti, koja je američkom profesoru Majklu Volceru dala počasni doktorat Univerziteta u Beogradu, iako se žestoko zalagao za NATO agresiju 1999. godine, na šta je podsetio i na svečanosti. Kako onda očekivati od takvih ljudi da brinu o slici Srbije u svetu, da promovišu Lepenski vir, Nemanjiće, srpske naučnike poput Nikole Tesle i Milutina Milankovića ili Gavrila Principa i ostale heroje iz srpske istorije - pita se dr Vuković.

Srbija je, između ostalog, ove godine zaboravila da obeleži devet vekova od rođenja Stefana Nemanje, utemeljivača srpske države, ali i herojsku smrt poslednjeg rimskog cara Konstantina Dragaša Paleologa, čija je majka bila srpska princeza Jelena Dragaš.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)